Άγχος και Αυτισμός

Συνδέεται ο αυτισμός με το άγχος;

Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν ανησυχία ή νευρικότητα με τον ίδιο τρόπο που την εκφράζουν τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά. Παρατηρούμε συχνά το άγχος αποχωρισμού, όταν πρέπει να αποχωριστούν τους γονείς για να πάνε σχολείο. Πολλά παιδιά νιώθουν ανησυχία για τα μαθήματα, τους φίλους ή για θέματα υγείας. Αυτά τα θέματα επηρεάζουν παιδιά με ή και χωρίς αυτισμό. Ωστόσο, το κοινωνικό άγχος – ή ο φόβος έκθεσης σε καινούριους ανθρώπους και κοινωνικές καταστάσεις – εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα.

Αν το παιδί σας υποφέρει από άγχος, μπορεί να βιώνει έντονη εσωτερική ένταση που μπορεί να περιλαμβάνει μυϊκή ένταση, εφίδρωση και στομαχόπονο. Το έντονο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που φαίνεται να εξυπηρετούν κάποιες λειτουργίες, όπως τον τεμαχισμό χαρτιού.


Αίτια άγχους

Κάποιοι από τους παράγοντες που πυροδοτούν το άγχος είναι :

    • αλλαγές στη ρουτίνα (πχ. όταν ένα εβδομαδιαίο μάθημα ακυρώνεται για κάποιο λόγο
    • αλλαγές στο περιβάλλον (πχ. αλλαγή διακόσμησης σπιτιού/ δωματίου ή μετακόμιση
    • άγνωστες κοινωνικές καταστάσεις
    • αισθητηριακές ευαισθησίες
    • παιδιά με αυτισμό μπορεί να φοβούνται ορισμένους θορύβους, να είναι

ευαίσθητα στο έντονο φως, σε συγκεκριμένες γεύσεις και υφές τροφίμων

  • φόβος για μια συγκεκριμένη κατάσταση, δραστηριότητα ή αντικείμενο (πχ. να κοιμούνται στο κρεβάτι τους, να πηγαίνουν στην τουαλέτα, τα μπαλόνια ή τις ηλεκτρικές σκούπες)

 

Τα άτομα με αυτισμό είναι αναγκαίο να μάθουν να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος και να βρουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Πάνω από 1/3 των αυτιστικών ατόμων έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όταν τα πάντα γίνονται υπερβολικά για ένα αυτιστικό άτομο, μπορεί να καταρρεύσει ή να αποστασιοποιηθεί. Αυτές είναι πολύ έντονες και εξαντλητικές εμπειρίες. Η κατάρρευση συμβαίνει όταν κάποιος φορτίζεται εντελώς συναισθηματικά και χάνει προσωρινά τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Αυτή η απώλεια ελέγχου μπορεί να είναι λεκτική (π.χ. φωνές, ουρλιαχτά, κλάμα) ή σωματική (π.χ. κλωτσιές, ξεσπάσματα, δάγκωμα) ή και τα δύο. Η κατάρρευση στα παιδιά συχνά συγχέεται με την έκρηξη θυμού και οι γονείς και τα αυτιστικά παιδιά συχνά γίνονται αποδέκτες προσβλητικών σχολίων και επικριτικών βλεμμάτων από άλλα άτομα που συχνά δε δείχνουν τόση κατανόηση.

Η αποστασιοποίηση μοιάζει λιγότερο έντονη στον έξω κόσμο, αλλά μπορεί να είναι εξίσου εξουθενωτική. Η αποστασιοποίηση είναι επίσης μια αντίδραση στην έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά μοιάζει πιο παθητική, π.χ. ένα αυτιστικό άτομο μένει σιωπηλό ή «κλείνεται».


Μερικές τεχνικές

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει όταν αισθάνεται ανησυχία εφαρμόζοντας μερικές από τις παρακάτω χαλαρωτικές μεθόδους:

  • Μετρώντας αργά έως το 10
  • Παίρνοντας 5 βαθιές ανάσες
  • Κάνοντας 20-30 πηδήματα στο τραμπολίνο
  • Διαβάζοντας ένα αγαπημένο βιβλίο
  • Κλείνοντας τα μάτια για μερικά λεπτά

Εφαρμόστε αυτές τις στρατηγικές με το παιδί σας, όταν είναι ήρεμο. Μόλις το παιδί σας τις μάθει καλά, μπορείτε να το καθοδηγήσετε σταδιακά για να τις δοκιμάσει, όταν το ίδιο αισθάνεται ανήσυχο.

Εάν το παιδί σας είναι ανήσυχο όταν υπάρχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του, ημερήσια ή εβδομαδιαία οπτικά προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του.Μερικά παιδιά θέλουν να προειδοποιούνται για μια αλλαγή ή ένα γεγονός μια ημέρα νωρίτερα. Κάποια άλλα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν για τις αλλαγές μια εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά για μερικά άλλα παιδιά, η προειδοποίηση τους δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος μέχρι τη πραγματοποίηση του γεγονότος.

 

αυτισμός και άγχος, αίτια και τεχνικές αντιμετώπισης από το θεραπεία κατοίκον

λογοθεραπεία – υπηρεσίες

Written by 

Αφήστε μια απάντηση