Αισθητηριακή διαταραχή

Τι είναι η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας (SPD) ή πιο απλά αισθητηριακή διαταραχή;

Η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας (SPD) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός δέχεται και επεξεργάζεται τις πληροφορίες (ερεθίσματα) του περιβάλλοντος που έχουν σχέση με τις αισθήσεις.Πρακτικά το παιδί δείχνει αδυναμία να δεχτεί τα ερεθίσματα, να τα αναλύσει και να τα οργανώσει.Τα ερεθίσματα αυτά περιλαμβάνουν οτιδήποτε βλέπει, ακούει, μυρίζει, γεύεται ή αγγίζει. Η SPD μπορεί να επηρεάσει μόνο μία από τις αισθήσεις ή και όλες. Στην ουσία, αυτό υποδεικνύει ότι το παιδί είναι υπερβολικά ευαίσθητο σε ερεθίσματα που άλλοι άνθρωποι δεν είναι. Σε άλλες περιπτώσεις, χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να το επηρεάσουν.

Έτσι, λοιπόν, οι ασυνήθιστες αντιδράσεις ενός παιδιού συνήθως δεν προέρχονται από λανθασμένη διαπαιδαγώγηση ούτε από τον ιδιότροπο χαρακτήρα του. Αντίθετα είναι μια σύγχρονη παιδική διαταραχή που ονομάζεται αισθητηριακή διαταραχή και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και από την βρεφική ηλικία.


Ποια είναι τα συμπτώματα της αισθητηριακής διαταραχής;

Η αισθητηριακή διαταραχή μπορεί να επηρεάζει μία αίσθηση ή πολλαπλές αισθήσεις. Τα παιδιά με SPD μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά ή μπορεί να υποαντιδρούν στις αισθητηριακές εισροές. Ή μπορεί να έχουν ένα μείγμα υπερευαισθησίας και υποευαισθησίας ταυτόχρονα. Μερικά απλά παραδείγματα περιλαμβάνουν το άλμα από ύψος ή την πολύ ψηλή κούνια στην παιδική χαρά.

Το παιδί μπορεί να είναι υπερευαίσθητο εάν:

  • Νιώθει ότι τα ρούχα του είναι πολύ στενά ή νιώθει φαγούρα
  • Θεωρεί ότι τα φώτα είναι πολύ φωτεινά
  • Θεωρεί ότι οι ήχοι ακούγονται πολύ δυνατά
  • Νιώθει ότι τα απαλά αγγίγματα είναι σκληρά
  • Βιώνει ότι οι υφές των τροφίμων το κάνει να πνίγεται
  • Δεν έχει καλή ισορροπία ή μοιάζει αδέξιο
  • Φοβάται να παίξει στις κούνιες
  • Αντιδρά άσχημα ή τσιρίζει σε ξαφνικές κινήσεις, αγγίγματα, δυνατούς θορύβους ή έντονα φώτα.
  • Έχει συμπεριφορικά προβλήματα.


Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία των αισθητηριακών διαταραχών;

Η διάγνωση των αισθητηριακών διαταραχών συνήθως γίνεται με συνδυασμό ερωτηματολογίων που συμπληρώνουν οι γονείς και αναπτυξιακής εξέτασης του παιδιού σε αναπτυξιολόγο.

Οι αισθητηριακές διαταραχές όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν τόσο πιο άμεσα και αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν, ενώ και ο γονιός θα κατανοήσει καλύτερα το παιδί του και τις αντιδράσεις του στα ερεθίσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αισθητηριακές διαταραχές συναντώνται σε παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Η θεραπεία μπορεί να αρχίσει ακόμα και από τη βρεφική ηλικία από εργοθεραπευτές με εξειδικευμένη κατάρτιση στις αισθητηριακές διαταραχές. Οι ασκήσεις αισθητηριακής ολοκλήρωσης γίνονται με τη μορφή παιχνιδιού και είναι ιδιαίτερα ευχάριστες για το παιδί.

Αισθητηριακή διαταραχή SPD από το θεραπεία κατοίκον

λογοθεραπεία – υπηρεσίες

Written by 

Αφήστε μια απάντηση