έρευνα περιοριστικής διατροφής

Ευρήματα ολλανδικής έρευνας «περιοριστικής διατροφής» σε παιδιά με ΔΕΠ(Υ)

Κάποια από τα χαρακτηριστικά παιδιών και ενηλίκων που παρουσιάζουν ΔΕΠΥ είναι: η συχνή απογοήτευση, ότι χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους με αυτό που ασχολούνται, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η έλλειψη προγραμματισμού, η επιθετικότητα, οι κοινωνικές δυσκολίες και η συναισθηματική αστάθεια.

Η ΔΕΠΥ χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, παρορμητικότητα και διάσπαση προσοχής και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ΔΕΠΥ ενδεχομένως να εμφανίζει εξάρσεις ως απόρροια της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Τα άτομα με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα φαίνεται πως δυσκολεύονται να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, ενώ συχνά είναι επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές και συναισθηματική υπερφαγία.

Μια ολλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, εστίασε σε μοντέλα «περιοριστικής διατροφής» που απαρτίζονταν από ρύζι, γαλοπούλα, λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, φύτρες, μαρούλι), αχλάδια, ελαιόλαδο, ghee (εξαγνισμένο βούτυρο), αλάτι και ροφήματα με προσθήκη ασβεστίου και νερού.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της δίαιτας, προστέθηκαν και άλλα τρόφιμα, όπως αρνί, βούτυρο και μικρές μερίδες από σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτες, μερικά φρούτα και μέλι.Εν τέλει το διατροφικό πλάνο εξατομικεύθηκε ώστε να αποκλειστούν τροφές που θα προκαλούσαν εξάρσεις στο κάθε παιδί, όπως τροφές που θεωρούνται αλλεργιογόνες ή και άλλες πιο «καθημερινές» τροφές.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 79 αγόρια, ηλικίας 8-10 ετών με ΔΕΠΥ και των οποίων οι γονείς συμπλήρωσαν πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των συμπτωμάτων.Κάποια εκ των συμπτωμάτων ήταν η αποφυγή ανάληψης κάποιας δουλειάς ή δυσκολία ολοκλήρωσής της,διακοπή,απόσπαση προσοχής από πράγματα ή πρόσωπα,δυσκολία ενθύμησης υποχρεώσεων. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν και μετά τη δίαιτα.Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, το 63% των παιδιών παρουσίασε πάνω από 40% μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ μετά από τη «δίαιτα λίγων τροφίμων».

Εκτός από τη μείωση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια ανάλυση ολόκληρου του εγκεφάλου έδειξε συσχέτιση μεταξύ των βελτιώσεων στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και της αυξημένης ενεργοποίησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την οπτικοχωρική επεξεργασία.

Τα ευρήματα των μελετών παρατήρησης τονίζουν τον πιθανό ρόλο των διατροφικών προτύπων στη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, αυτοί οι σχεδιασμοί της μελέτης δεν είναι ακόμη σε θέση να καθορίσουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ΔΕΠΥ. Επιπλέον, οι συσχετίσεις μεταξύ της τήρησης υγιεινής διατροφής και του χαμηλού επιπολασμού της ΔΕΠ-Υ δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα υγιεινά τρόφιμα που καταναλώνονται κατά την παιδική ηλικία έχουν προστατευτική δράση.

Οι συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών συνηθειών και κινδύνου ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλούνται από άλλους παράγοντες που δεν έχουν καταγραφεί, πχ παράγοντες του τρόπου ζωής (σωματική δραστηριότητα, χρόνος οθόνης, ύπνος).

Άλλη μια παράμετρος που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι τα κοινά χρησιμοποιούμενα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων είναι γνωστό ότι περιέχουν κάποιο βαθμό σφάλματος μέτρησης. Τέλος, ενώ ορισμένες μελέτες ανέφεραν ότι τα συμπληρώματα διατροφής έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν σοβαροί μεθοδολογικοί περιορισμοί, όπως εξαιρετικά σύντομες περίοδοι παρέμβασης, καθώς και έλλειψη εικονικού φαρμάκου και προοπτικής παρακολούθησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του συμπληρώματος.

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διαχείριση της ΔΕΠΥ με διαιτητικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για συγκεκριμένες υποομάδες παιδιών και εφήβων, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των διατροφικών παρεμβάσεων στη ΔΕΠΥ.

Από κλινική άποψη, οι δίαιτες περιορισμού και εξάλειψης μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις και, κατά συνέπεια, κακή ανάπτυξη σε παιδιά με ΔΕΠΥ, επομένως η διατροφική κατάσταση αυτών των παιδιών πρέπει να παρακολουθείται αυστηρά και αυτές οι δίαιτες πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, λόγω του υψηλού κινδύνου πρόκλησης διατροφικών ελλείψεων.Τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα Ω έχουν επίσης συσχετιστεί με την επιδείνωση και την εξέλιξη της ΔΕΠΥ.

Ως εκ τούτου, η διατροφή έχει αναδειχθεί ως θεραπευτική επιλογή για τη ΔΕΠΥ. Παρόλα αυτά, απαιτούνται πιο ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για να εφαρμοστούν αυτές οι διατροφικές παρεμβάσεις ως μέρος της θεραπείας της ΔΕΠΥ.
υπηρεσίες ψυχοθεραπείας για παιδιά στην αθήνα, ψυχοθεραπευτές κατοίκον

Written by 

Αφήστε μια απάντηση