Λίγα λόγια για τα τικ

Λίγα λόγια για τα τικ

Τα τικ είναι ακούσιες κινήσεις ή φωνήσεις με μεγάλη ποικιλομορφία στην εμφάνιση τους. Ως τικ ορίζεται η αιφνίδια, ταχεία, επαναλαμβανόμενη, άρρυθμη, στερεότυπη κίνηση ή φώνηση.Τα τικ είναι τόσο κοινά και χαρακτηριστικά που συχνά αναγνωρίζονται ορθά από τους γονείς πριν ακόμη γίνει η ιατρική αξιολόγηση.


Τα είδη των τικ

Τα τικ μπορούν να διακριθούν σε κινητικά, φωνητικά και νοητικά. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα τους, κατατάσσονται σε απλά και σύνθετα. Τα απλά κινητικά τικ αποτελούν την πιο συχνή μορφή και συνήθως προηγούνται των σύνθετων.


Κινητικά τικ

  • Απλά τικ: άνοιγμα/κλείσιμο ματιών, απότομες κινήσεις κεφαλιού, ανασήκωμα ώμων, ρυτίδωση της μύτης, γενικότεροι μορφασμοί προσώπου, συσπάση κορμού και λεκάνης
  • Σύνθετα τικ: άγγιγμα αντικειμένων ή ανθρώπων, μίμηση κινήσεων κάποιου άλλου (ηχοπραξία), υιοθέτηση ασυνήθιστων στάσεων του σώματος.


Φωνητικά τικ

  • Απλά: καθάρισμα του λαιμού, επιτηδευμένος βήχας, ρούφηγμα μύτης, επανάληψη ήχων ζώων, σφύριγμα
  • Σύνθετα: επανάληψη φράσης ή λέξης (ηχολαλία), άσεμνες και ανάρμοστες επιθετικές λέξεις ή δηλώσεις (κοπρολαλία), επανάληψη τελευταίας λέξης που το ίδιο το παιδί έχει πει (παλιλαλία).


Νοητικά τικ

  • Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες σκέψεις που γίνονται λόγω εσωτερικής παρόρμησης και δεν δυνοδεύονται από άγχος ή φόβο πχ το συνεχές νοητικό μέτρημα.


Που οφείλονται τα τικ

Τα ακριβή αίτια των τικ δεν είναι γνωστά. Η έκφρασή τους διαμεσολαβείται από ένα κύκλωμα του εγκεφάλου το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση και έκφραση της κινητικότητας. Η απορρύθμιση είναι πιθανώς αποτέλεσμα συνδυασμού επιδράσεων (περιβαλλοντικών και κληρονομικών) στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κατά την ανάπτυξη νευρικό σύστημα.


Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει αναπτύξει τικ:

  • Μην πείτε στο παιδί σας ανοικτά για τα τικ τους – δεν το κάνουν σκόπιμα.
  • Μην προσπαθήσετε να σταματήσετε το παιδί σας να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ήχους, επειδή αυτό μπορεί να το αναγκάσει να γίνουν πιο έντονοι.
  • Στο μέτρο του δυνατού, αγνοήστε τα τικ, γιατί αν εφιστάται η προσοχή σε αυτά, τα τικ μπορεί να επιδεινωθούν.
  • Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τα τικ και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεται.

 

Πάντα να θυμάστε ότι τα τικ δεν γίνονται εκούσια. Ακόμα και αν το παιδί σας είναι μερικές φορές σε θέση να ελέγξει τα τικ, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα είναι σε θέση να τα ελέγχει όλη την ώρα.

 

Λίγα λόγια για τα τικ από το θεραπεία κατοίκον

λογοθεραπεία – υπηρεσίες

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *