Πώς να βελτιώσετε την αναγνωστική κατανόηση στα παιδιά σας

Πώς να βελτιώσετε την αναγνωστική κατανόηση στα παιδιά σας

Τα άτομα με διαταραχές ανάγνωσης συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναγνώριση λέξεων που ήδη γνωρίζουν και στην κατανόηση του κειμένου που διαβάζουν. Μπορεί επίσης να είναι κακοί ορθογράφοι. Δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες από διαταραχή ανάγνωσης όλα τα συμπτώματα.Οι διαταραχές ανάγνωσης δεν είναι ένας τύπος διανοητικής ή αναπτυξιακής διαταραχής και δεν αποτελούν ένδειξη χαμηλότερης νοημοσύνης ή απροθυμίας για μάθηση.

Τα άτομα με διαταραχές ανάγνωσης μπορεί να έχουν και άλλες μαθησιακές δυσκολίες, όπως προβλήματα με τη γραφή ή τους αριθμούς.Παρακάτω παραθέτουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαβάζουν και κυρίως να κατανοούν αυτό που διαβάζουν.

  • Βρείτε βιβλία που θα τους αρέσουν. Μερικές φορές, η χαμηλή αναγνωστική κατανόηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο μαθητής απλώς δεν ενδιαφέρεται για αυτό που διαβάζει. Μάλιστα, το 73% των μαθητών δηλώνει ότι θα διάβαζε περισσότερο αν έβρισκε βιβλία που τους άρεσαν.
  • Ανάγνωση βιβλίων με εικόνες και παράλληλη συζήτηση μαζί τους, με στόχο την ανάπτυξη των γενικών γνώσεών τους.Ρωτήστε το παιδί σας τι έμαθε αλλά και τις σκέψεις του.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν φωναχτά. Το να ακούνε δυνατά τις λέξεις βοηθά πολλούς μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα αυτό που διαβάζουν από ό,τι μπορούν να καταλάβουν ενώ διαβάζουν στο μυαλό τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει δυνατά εάν δυσκολεύεται με ένα συγκεκριμένο μέρος ενός βιβλίου ή μια συγκεκριμένη λέξη.
  • Να δοθεί έμφαση σε δραστηριότητες, οι οποίες βοηθούν το παιδί να αναπτύξει το λεξιλόγιό του, όπως παιχνίδια λεκτικού εμπλουτισμού.
  • Ξεφυλλίστε τους τίτλους ενός κειμένου. Η γρήγορη ανασκόπηση των επικεφαλίδων ενός βιβλίου είναι για τους μαθητές σαν μία επανάληψη του τι διαβάζουν. Το παιδί σας πριν ξεκινήσει την ανάγνωση,μπορεί να ρίξει μια ματιά στις επικεφαλίδες για να κατανοήσει γρήγορα τι κείμενο θα διαβάσει και έτσι να κατανοήσει καλύτερα το περιεχόμενό του.
  • Ξαναδιαβάστε τα σημεία του κειμένου που του προκαλούν σύγχυση και μπέρδεμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μαθαίνει και να διασφαλίσετε ότι το παιδί είναι σε θέση να κατανοήσει το υπόλοιπο κείμενο που θα δει παρακάτω στο βιβλίο.
  • Χρησιμοποιήστε έναν χάρακα ή τον δείκτη του χεριού για να ακολουθήσετε τη σειρά.Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κρατήσει τη σωστή σειρά των γραμμών του κειμένου ενώ διαβάζει, χρησιμοποιήστε έναν χάρακα ή τον δείκτη του χεριού. Αυτό το τέχνασμα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μαθητές που έχουν δυσλεξία και αγωνίζονται να χωρίσουν γραμμές κειμένου και προτάσεις ενώ διαβάζουν.
  • Να γράψει τις λέξεις που δεν γνωρίζει. Αφότου το παιδί σας διαβάσει, ζητήστε του να γράψει τις άγνωστες λέξεις. Ενθαρρύνετέ το να ψάξει αυτές τις λέξεις σε ένα λεξικό για να μάθει τι σημαίνουν και μετά βρείτε τρόπους να τις χρησιμοποιήσετε σε μια πρόταση που το παιδί σας συνθέτει το ίδιο.
  • Ανακεφαλαιώστε και συνοψίστε τα κύρια σημεία. Όταν μιλάτε για το κείμενο που διάβασε το παιδί σας, ζητήστε του να ανακεφαλαιώσει και να συνοψίσει τα κύρια σημεία. Η εξήγηση του τι έμαθε το παιδί σας με δικά του λόγια βοηθάει να διασφαλίσετε ότι κατανοεί αυτό που διαβάστηκε.
  • Γράψτε ερωτήσεις σχετικά με αυτά που δεν καταλαβαίνει. Ζητήστε από το παιδί σας να κρατήσει σημειώσεις σχετικά με αυτά που δεν καταλαβαίνει ενώ διαβάζει. Όταν το παιδί σας έχει μια ερώτηση, ενθαρρύνετέ το να κάνει μια παύση και να αναλογιστεί τι έχει διαβάσει. Εάν το παιδί σας έχει ακόμα αναπάντητες ερωτήσεις, ζητήστε του να τις πάει στον δάσκαλο για επιπλέον βοήθεια.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικές μορφές. Μερικοί μαθητές απλώς δεν είναι φυσικοί αναγνώστες—μαθαίνουν καλύτερα όταν βλέπουν, ακούν ή γράφουν πράγματα. Εάν το παιδί δυσκολεύεται με την ανάγνωση, βρείτε μια μορφή που να λειτουργεί καλύτερα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει καταγραφή των κύριων σημείων καθώς διαβάζει ή οπτικοποίηση του υλικού σχεδιάζοντας αυτό που διαβάζει το παιδί σας.
  • Προσδιορίστε προβλήματα ανάγνωσης. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με την ανάγνωση σε συνεχή βάση, προσέξτε για “σημάδια” ότι μπορεί να έχει δυσκολία στην ανάγνωση. Η δυσλεξία είναι σχετικά συχνή, με έως και 5 μαθητές σε μια τάξη να υποφέρουν από κάποια μορφή αυτής της αναγνωστικής δυσκολίας. Εάν το παιδί σας φαίνεται να δυσκολεύεται με το διάβασμα χωρίς καμία βελτίωση, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν έχει πρόβλημα ανάγνωσης, ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το λύσετε.
  • Να γίνει εκτίμηση από έναν δάσκαλο ειδικής αγωγής. Η βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης και κατανόησης του παιδιού σας είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι κάθε μέρα. Για τους μαθητές που χρειάζονται μια επιπλέον ώθηση, ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων ακόμη περισσότερο.
  • Συζητήστε με το παιδί σχετικά με την καθημερινότητα και τις εμπειρίες του, ενθαρρύνοντάς το να τις περιγράψει.
  • Κάντε τμηματικό διαχωρισμό των εργασιών που έχει να κάνει για το σπίτι και επεξηγήστε μέσα από παραδείγματα.
  • Οι εργασίες του στο σπίτι να γίνονται σε ήσυχο περιβάλλον.
  • Να πραγματοποιούνται συχνά και ολιγόλεπτα διαλείμματα.
  • Οι προσδοκίες σας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ικανότητες του παιδιού σας και τέλος πολύ σημαντικό είναι να επιβραβεύετε λεκτικά το παιδί σας για τη συμπεριφορά του.

υπηρεσίες εργοθεραπείας στην αθήνα

Written by 

Αφήστε μια απάντηση