Συμβουλευτική γονέων
Η συμβουλευτική γονέων είναι μια διαδικασία που εμπλέκει τους γονείς καλώντας τους να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με το θεραπευτή, έτσι ώστε να γίνουν ευδιάκριτες οι δυναμικές των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο. Σκοπός της συμβουλευτικής γονέων είναι να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για τη βελτίωση αυτών των σχέσεωνμε την κατάλληλη καθοδήγηση και παρέμβαση του θεραπευτή.
Είναι γεγονός ότι οι γονεϊκές δεξιότητες εξελίσσονται με το χρόνο. Οι γονείς δεν «γεννιούνται» κατέχοντας ήδη τη γνώση και την εμπειρία της γονεϊκής φροντίδας από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού τους, αλλά γίνονται γονείς μέσα από μια συνεχή διαδικασία μάθησης και παρατήρησης.
Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, μεταβάλλονται ακολούθως και οι ανάγκες του. Αρχίζουν να δημιουργούνται διαφορετικοί τρόποι αλληλεπίδρασης με τους γονείς. Αυτό με τη σειρά του ασκεί πίεση στους γονείς να τροποποιήσουν τις τεχνικές του γονεϊκού τους ρόλου, ώστε να ταιριάζουν με το αναπτυξιακό στάδιο και τις σχετικές απαιτήσεις του παιδιού τους. Αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει σύγχυση τόσο στο γονέα, όσο και στο παιδί ή τον έφηβο.
Οι γονείς αρκετά συχνά επηρεάζονται από τις αναμνήσεις των δικών τους εμπειριών παιδικής ηλικίας ή εφηβικής. Αυτές οι μνήμες μπορεί να χρησιμεύσουν για να υποστηρίξουν ή να εμποδίσουν την ανάπτυξη μιας σωστής και ολοκληρωμένης γονεϊκής φροντίδας.
Η διαδικασία της εκμάθησης του να γίνει κάποιος καλός γονέας απαιτεί χρόνο και υποστήριξη τόσο για τον γονέα όσο και για το παιδί. Ένας γονέας που αισθάνεται ότι υποστηρίζεται τόσο εξωτερικά (μέσω οικογένειας, φίλων, κοινότητας και ειδικών) όσο και εσωτερικά (έχοντας μια καλή ψυχική διάθεση) θα είναι σε καλύτερη θέση να παρέχει στήριξη στο παιδί του, τόσο σε φυσικό, όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.
Όταν οι γονείς νιώθουν μόνοι και δεν υποστηρίζονται επαρκώς, μπορεί να δυσκολεύονται με τη σειρά τους να στηρίξουν τα παιδιά τους και στα δύο αυτά επίπεδα.
Ο σκοπός της Συμβουλευτικής Γονέων
Ο σκοπός της Συμβουλευτικής Γονέων είναι οι γονείς να λάβουν την κατάλληλη “εκπαίδευση”, καθοδήγηση και βοήθεια, στην αναγνώριση, αποδοχή και αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού τους σε διάφορους τομείς, όπως είναι η αρνητική συμπεριφορά, η ψυχοσυναισθηματική του αναστάτωση, η κοινωνικοποίησή του και η προσαρμογή του στο σχολείο και τον έξω κόσμο.
Άλλα ενδεικτικά θέματα που συχνά απασχολούν τη συμβουλευτική γονέων είναι τα ακόλουθα:
- διαζύγιο, απώλεια, πένθος
- προβλήματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο
- δυσκολίες σχολικής προσαρμογής
- μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα
- συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών, όπως άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, υπερβολική συστολή, προσκόλληση, αυτοερωτισμός, διαχείριση μελέτης, αδερφική ζήλια, κ.α.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συμβουλευτική διαδικασία δεν αποτελεί μόνο ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη και την πρόοδο του παιδιού στα πιθανά προγράμματα τα οποία παρακολουθεί και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ατομική ψυχοθεραπεία για τους γονείς.Επίσης, δεν αποτελεί «μάθημα» ούτε μια σειρά τυποποιημένων συμβουλών για τους γονείς.
Οι συμβουλές που δίνονται ωστόσο αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δυναμικής διαδικασίας και είναι εξατομικευμένες για το κάθε παιδί και τις δυσκολίες που παρουσιάζει.
Τέλος, η συμβουλευτική γονέων δεν έχει στόχο να επισημάνει στους γονείς τα λάθη τα οποία μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει και δεν αποτελεί «κριτική» πάνω στον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους ή σε πράγματα τα οποία αποδείχτηκαν δυσλειτουργικά κατά την εξέλιξη του.
Τι προσφέρουμε στη Συμβουλευτική Γονέων;
Η συμβουλευτική γονέων, είναι ένα δυναμικό και στοχευμένο πρόγραμμα “εκπαίδευσης”, του οποίου στόχος είναι, μέσα από τις συνεδρίες / συναντήσεις, είτε ατομικές ή ομαδικές:
- να αποκατασταθεί η ισορροπία στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις και να μειωθούν οι εντάσεις,
- να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα και αισιόδοξη ατμόσφαιρα,
- να ενθαρρυνθεί η εποικοδομητική έκφραση των συναισθημάτων – κυρίως των αρνητικών και δυσάρεστων,
- να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και η “άνευ όρων” αποδοχή της ιδιαιτερότητας του κάθε μέλους της οικογένειας,
- και να επιτευχθεί η εκμάθηση ενός ψυχραιμότερου και εν τέλει αποτελεσματικότερου τρόπου επικοινωνίας και διαχείρισης των καταστάσεων
Με αυτούς τους τρόπους προσπαθούμε να επιτεύξουμε την ύπαρξη αρμονίας, σύμπνοιας, χαράς, θετικής εξέλιξης, ωρίμανσης και καλλιέργεια αυτοεκτίμησης, όλων των μελών.