Τα οφέλη του θηλασμού και η σύνδεση ΔΕΠΥ με μη θηλασμό
Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού για την μητέρα:
- Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
- Προστατεύει από την οστεοπόρωση (οι γυναίκες που έχουν θηλάσει προσβάλλονται σε μεγαλύτερη ηλικία και σπανιότερα)
- Βοηθά στην ευκολότερη απώλεια του περιττού βάρους
- Βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας μετά τον τοκετό.
- Είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία
- Ενισχύει την αυτοπεποίθηση κάθε μητέρας
- Είναι φθηνό και πάντοτε διαθέσιμο.
Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού για το μωρό:
- Συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη του μωρού λόγω της ιδανικής σύνθεσης των συστατικών του
- Βοηθά στην αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων νεογνών
- Προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος
- Προστατεύει από ιώσεις, αλλεργίες και αναιμία
- Είναι κατάλληλο ως τροφή για πολλές ασθένειες της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας
- Ενισχύει την ηρεμία του βρέφους λόγω της ειδικής ορμόνης που περιέχει
- Βοηθά στο χτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού λόγω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσει με τη μητέρα
- Συμβάλλει στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας
- Αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης
- Βελτιώνει το λόγο σε παιδιά με σχιστίες
- Συβάλλει στην προστασία από τον κίνδυνο νεανικού διαβήτη
- Προλαμβάνει την τερηδόνα
- Συμβάλλει στην πρόληψη για το μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
- Συμβάλλει την ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου
- Προλαμβάνει την παχυσαρκία
Το μητρικό γάλα είναι πλήρης τροφή για το μωρό γι΄αυτό θα πρέπει να φροντίσετε τη διατροφή σας.Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία τροφών προσλαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να παράγετε γάλα και εντάξτε στη διατροφή σας 3 βασικά μεγάλα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Εφόσον το επιθυμείτε, καταναλώστε ενδιάμεσα μικρά γεύματα. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές (πχ. κονσέρβες), τα γλυκά με λευκή ζάχαρη καθώς και τις τροφές με κορεσμένα λίπη (πχ. βούτυρο). Προτιμήστε το ελαιόλαδο που περιέχει πολυακόρεστα οξέα.Περιορίστε την κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφών όπως εσπεριδοειδή και αυγά.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του θηλασμού πιείτε νερό ή ένα ποτήρι κρύο γάλα. Υπάρχει έντονο το αίσθημα της δίψας, διότι ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα υγρών για την παραγωγή του γάλακτος.
Ο μητρικός θηλασμός έχει συσχετιστεί με την αυξημένη νοητική ανάπτυξη, κοινωνικότητα, ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη. Δεδομένα σχετίζουν την βρεφική διατροφή με τη ΔΕΠΥ. Το 2013 ερευνητές στο τμήμα Νευρολογίας στο Ισραήλ μελέτησαν παιδιά 6-12 ετών με διάσπαση προσοχής θέλοντας να ερευνήσουν αν υπάρχει συσχέτιση της ΔΕΠΥ με ιστορικό μη/λιγότερου θηλασμού.
Έγινε μια αναδρομική έρευνα, όπου ένα γκρουπ παιδιών σχολικής ηλικίας με διαγνωσμένη ΔΕΠΥ κατά το 2008 και 2009 συσχετίστηκαν με 2 γκρουπ ελέγχου: ένα με τα υγιή αδέρφια των παιδιών αυτών και ένα άλλο με άλλα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ και χωρίς συγγένεια μεταξύ τους. Βρέθηκε ότι στην ομάδα των παιδιών με ΔΕΠΥ είχε θηλάσει το 43% στους 3 μήνες, σε σύγκριση με το 69% των αδερφών τους και το 73% των μη συγγενών τους. Στους 6 μήνες μόλις το 29% των παιδιών με ΔΕΠΥ θήλαζαν σε σύγκριση με το 50% των υγιών αδερφών τους και με το 57% των υγιών μη συγγενών τους.
Άλλοι παράγοντες που αναδείχθηκαν να προδιαθέτουν τη διάγνωση ΔΕΠΥ ήταν η μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας και τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια . Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στον πληθυσμό της έρευνάς τους η σίτιση με τεχνητή διατροφή χωρίς θηλασμό έως τουλάχιστον 3ων μηνών αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ κατά την παιδική ηλικία.
Και πάλι μέσα στο 2013 δημοσιεύθηκε μια μελέτη από το Κλίβελαντ των ΗΠΑ στην οποία διαπιστώθηκε μια ανάστροφη σχέση της ΔΕΠΥ με τον μη θηλασμό στους 3 και 6 μήνες της ζωής. Τέλος, παλιότερη μελέτη του 2007 από την Βαρκελώνη σε 500 παιδιά 2-4 ετών παρουσίαζε ότι ο θηλασμός για πάνω από 3 μήνες μείωνε την πιθανότητα στο μισό για εμφάνιση υπερκινητικότητας.
Ωστόσο, υπάρχουν λογικοί βιολογικοί μηχανισμοί δεδομένου ότι μέσα από τον μητρικό θηλασμό παρέχεται βέλτιστη ωρίμανση του νευρολογικού συστήματος του βρέφους, όπως και βέλτιστη ψυχοσυναισθηματική σύνδεση με τη μητέρα. Ένας άλλος μηχανισμός μπορεί να είναι το γεγονός ότι η σίτιση με μπιμπερό συνιστά παράγοντα κινδύνου για αποφρακτική άπνοια στον ύπνο που με τη σειρά της συνδέεται με την ελλειματική προσοχή.
λογοθεραπευτής στο χώρο σας στην Αθήνα