εφηβοφωνία και ηβηφωνία

Τι είναι η εφηβοφωνία;

Η εφηβοφωνία είναι στην ουσία διαταραχής της φωνής. Κατά την εφηβοφωνία η φωνή ενός ενήλικα εξακολουθεί να ακούγεται σαν “παιδική” . Αυτό συμβαίνει χωρίς ο άνθρωπος που πάσχει από εφηβοφωνία, να παρουσιάζει κάποια άλλη δυσκολία στην ανάπτυξή του.

Η φωνή διακυμαίνεται ανάμεσα στους υψηλούς τόνους της παιδικής φωνής και στους μπάσους τόνους μιας ανδρικής φωνή. Η φωνή δεν σταθεροποιείται και δεν μένει μόνο στους υψηλούς τόνους της παιδικής φωνής. Η εφηβοφωνία, εμφανίζεται και στα δύο φύλλα αν και περισσότερο την εμφανίζουν τα αγòρια κατά την εφηβεία τους.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διάρκεια της εφηβείας ο λάρυγγας και των δύο φύλων αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στα αγόρια αναπτύσσεται από την αρχή της εφηβείας έως και τα 17 τους χρόνια. Στα 17 η φωνή παίρνει διαστάσεις ενήλικα και οι φωνητικές χορδές των αγòριων μεγαλώνουν περίπου 1 εκατοστό.

Έτσι οι φωνητικές χορδές σχεδόν διπλασιάζονται σε μέγεθος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτά πιο χαμηλές συχνότητες και να ακούγεται πιο μπάσα. Από την άλλη η φωνή των κοριτσιών κατά την ενήλικη ζωή τους κυμαίνεται σε υψηλές συχνότητες και οι φωνητικές χορδές μεγαλώνουν περίπου 3 χιλιοστά.

Η εφηβοφωνία λοιπόν, οφείλεται οργανικά στον παιδικό λάρυγγα ο οποίος παραμένει παιδικός και οι μύες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, στον οργανισμό ενός εφήβου.

Εκτός από τον αντίκτυπο στη φωνή του ασθενούς, η ηβηφωνία έχει επίσης αντίκτυπο στην ψυχοκοινωνική της διάσταση. Στα πλάισια της θεραπευτικής προσέγγισης θα πρέπει αρχικά να αποκλειστούν μέσω πιθανές οργανικές αιτίες που επηρεάζουν την συχνότητα που εκπέμπει η φωνή. Επίσης θα πρέπει να αποκλειστούν και τυχόν ενδοκρινολογικές και ορμονικές διαταραχές που επίσης επηρεάζουν δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου, όπως η φωνή.

 

Διάγνωση της εφηβοφωνίας και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Για αρχή διάγνωση για την εφηβοφωνία κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Φωνίατρος. Πρέπει να γίνει σωστός και πλήρης έλεγχος της ανάπτυξης του λάρυγγα και να αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο. Η αποκατάσταση της φωνής γίνεται με την βοήθεια του λογοθεραπευτή, ο οποίος είναι ειδικευμένος στις διαταραχές της φωνής.

Ο λογοθεραπευτής, καθ’ όλη την διάρκεια της λογοθεραπευτικής του παρέμβασης στοχεύει στην απόκτηση μίας νέας φωνής. Με λίγα λόγια, ο λογοθεραπευτής αποκαθιστά την σωστή λειτουργία του λάρυγγα και βοηθά το άτομο να παράγει με τον κατάλληλο τρόπο την φωνή του.

Ο ασθενής εκπαιδεύεται επίσης στον έλεγχο της δύναμης που ασκείται στις φωνητικές χορρδές και προσπαθεί να εντάξει όλα αυτά τα μαθήματα στον καθημερινό του λόγο. Οι λογοθεραπευτές θα κάνουν μερικές συνεδρίες και η θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

Για να αντιμετωπίσουμε την εφηβοφωνία με αποτελεσματικότητα θα πρέπει ο ασθενής να έχει θέληση να δει αποτελέσματα μέσα από την θεραπεία, να συνεργάζεται άψογα με τον θεραπευτή του και φυσικά ο θεραπευτής να έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε διαταραχής.

 

εφηβοφωνία και ηβηφωνία, τρόποι αντιμετώπισης από το θεραπεία κατοίκον

λογοθεραπεία – υπηρεσίες

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *