Χοροθεραπεία – Ψυχοθεραπεία Μέσω Χορού και Κίνησης
Η Χοροκινητική Θεραπεία είναι μια σύγχρονη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, την οποία την συναντάμε επίσης ως Χοροθεραπεία, Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού ή Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία. Είναι μια απο τις 4 θεραπείες μέσω Τέχνης (μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία και εικαστική θεραπεία).
Η Χοροθεραπεία, όπως και άλλες δημιουργικές μορφές ψυχοθεραπείας έχουν αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμες τόσο στην διαδικασία της απεξάρτησης απο ποικίλες εξαρτήσεις, στις μαθησιακές δυσκολίες, στις τραυματικές εμπειρίες, στη θεραπεία συμπεριφοράς όσο και μετέπειτα, για την εδραίωση των θετικών αποτελεσμάτων.
Οι λόγοι που την καταστούν τόσο ευεργετική είναι γιατί εισάγει το σώμα στη θεραπευτική διαδικασία, το οποίο είναι «ξεχασμένο» και κακοποιημένο από τους περισσότερους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν μια τέτοια εξάρτηση.
Πού απευθύνεται
Η χοροθεραπεία απευθύνεται και εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως π.χ. σε παιδιά, εφήβους, σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, σε εξαρτημένους από ουσίες, σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας.
Επίσης, χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική, στην αντιμετώπιση των νευρώσεων, καθώς και για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Δεν προϋποθέτει καμιά εμπειρία στον χορό. Μπορεί να είναι βραχείας ή μακράς διαρκείας και να εφαρμοστεί ως αυτόνομη, παράλληλη ή συμπληρωματική θεραπεία.
Στόχοι
Ο στόχος της χοροθεραπείας είναι η συνειδητότητα του σώματος, καθώς και η διεύρυνση του κινητικού μας λεξιλογίου με σκοπό το υγιές σώμα. Η χοροθεραπεία ειδικότερα, στοχεύει στην:
- Αποφόρτιση από το άγχος και την ένταση.
- Βελτίωση της σχέσης μας με το σώμα και τον εαυτό μας.
- Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.
- Ενδυνάμωση της ικανότητας επικοινωνίας.
- Απόλαυση της χαράς της ύπαρξής μας.
- Πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχικών, συναισθηματικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων, όπως π.χ. οι αγχώδεις και διατροφικές διαταραχές.
- Αυτοθεραπεία του ατόμου μέσω της επανάκτησης της χαμένης δύναμής του.