Σοβαρές επιπτώσεις από την κατανάλωση ζάχαρης στα παιδιά

Σοβαρές επιπτώσεις από την κατανάλωση ζάχαρης στα παιδιά

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει στους γονείς να περιμένουν μέχρι το παιδί να γίνει2 ετών προτού εισάγουν τη ζάχαρη στη διατροφή του. Από την ηλικία των 2 έως και 18 θα πρέπει να καταναλώνουν ζάχαρη με μέτρο (λιγότερο από 25γρ./ημέρα). Τα ποτά που περιλαμβάνουν ζάχαρη θα πρέπει να περιοριστούν ενώ η συνολική κατανάλωση ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 225 γρ./εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Διαιτολογικές Οδηγίες, προτείνεται όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από την ζάχαρη. Για ένα δεκάχρονο παιδί, το οποίο καταναλώνει περίπου 2.000 θερμίδες σε μια ημέρα, μέχρι 200 θερμίδες μπορούν να προέρχονται από τη ζάχαρη, δηλαδή 50 γρ.

Ας δούμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να περιορίσουμε, αν όχι να εξαλείψουμε, την κατανάλωση ζάχαρης στα μικρά παιδιά.

  • Η ζάχαρη επιφέρει δυνατή κατάπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με μία μελέτη του 1997, 6 κουταλάκια γλυκού την ημέρα μπορούν να μειώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά 25%.
  • Η ζάχαρη ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν «υπερκινητικά» σιμώματα. Μετά τη δραματική άνοδο, ακολουθεί μία δραματική πτώση που προκαλεί διάφορα συμπτώματα – δάκρυα, κόπωση, νευράκια και έλλειψη συγκέντρωσης.
  • Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα βακτήρια στο στόμα, τα οποία παράγουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας τερηδόνα και άλλες οδοντικές παθήσεις. H διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή της αδαμαντίνης ξεκινά 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί καταναλώσει κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη.
  • Τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης περιέχουν πολύ υψηλά κορεσμένα λίπη (μπισκότα, γκοφρέτες, κέικ, γλυκά), τα οποία προσθέτουν επιπλέον κιλά, καθώς οι υπερβολικές ποσότητες μετατρέπονται σε λίπος. Μια διατροφή με πολλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2.
  • Η ζάχαρη προκαλεί επιβάρυνση των επινεφριδίων με επίδραση στη διάθεση και τη συμπεριφορά των παιδιών. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης επιβαρύνει τα επινεφρίδια, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με τη διάθεση, οδηγώντας σε λήθαργο και μελαγχολία. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αιχμές και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα προσωρινή υπερδιέγερση και στη συνέχεια κόπωση και εκνευρισμό.
  • Οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Αν το παιδί σας καταναλώνει πολλή ζάχαρη, κινδυνεύει να έχει έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Στην ουσία, η ζάχαρη προκαλεί μείωση απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.
  • Η ζάχαρη διεγείρει τον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με την ευχαρίστηση, και μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακό εθισμό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης από τα παιδιά;

  • Να μην ξεχνάτε ότι και στις πιο υγιεινές διατροφές, τα παιδιά παίρνουν περισσότερη ζάχαρη από όση πραγματικά χρειάζονται και αυτό γιατί η ζάχαρη υπάρχει σχεδόν παντού: στην κέτσαπ, στο καλαμπόκι, στις σάλτσες ζυμαρικών, στο ψωμί, στα φρέσκα φρούτα, στα δημητριακά, σε πολλά γιαούρτια και σε όλες σχεδόν τις τυποποιημένες τροφές.
  • Κόψτε σιγά σιγά τις φανερές πηγές ζάχαρης. Μερικές τροφές έχουν υπερβολικά πολλή ζάχαρη. Ακόμα και ορισμένα τρόφιμα, τα οποία θεωρούνται υγιεινά, όπως τα δημητριακά πρωινού (μερικά από αυτά περιέχουν 50% ζάχαρη) και οι χυμοί φρούτων μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και καλό θα ήταν να αποκλείονταν από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.
  • Για πρωινό, βρείτε δημητριακά, τα οποία έχουν 5 γρ ή και λιγότερο, ζάχαρη ανά μερίδα. Για να τα γλυκάνετε, προσθέστε φρούτα.
  • Σερβίρετε φρούτα για επιδόρπιο αντί για κάποιο γλυκό. Αντικαταστήστε τα μπισκότα σοκολάτας με κάτι το οποίο θα έχει και θρεπτική αξία, πχ:kουλουράκια από βρώμη ή ξερά φρούτα, τα οποία έχουν ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, είναι ωραία και δίνουν στο παιδί βιταμίνες, σίδηρο και ίνες.
  • Όταν προσφέρετε τσάι στο παιδί σας ή καφέπροσπαθήστε να είναι χωρίς ζάχαρη ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε στο μισό τη ζάχαρη που χρησιμοποιείτε σε διάφορες συνταγές.
  • Προσθέστε ‘γλυκά’ μπαχαρικά στα γλυκά που εσείς φτιάχνετε. Αυτά είναι η κανέλλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και άλλα παρόμοια.
  • Tα κέικ, τα μπισκότα και όλα τα συναφή, αντί να τα πασπαλίσετε, σκορπίστε λίγη ζάχαρη άχνη επάνω τους με ένα σουρωτήρι.
  • Για να φτιάξετε μιλκσέικ, βάλτε στο μπλέντερ γιαούρτι, γάλα και φρούτα.
  • Όταν θέλετε να κάνετε κάτι πιο γλυκό, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φρούτα. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνετε κουλουράκια, ρίξτε μέσα χουρμά κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια και μειώστε τη ζάχαρη.
  • Aν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα γλυκά, προσπαθήστε τουλάχιστον να βρείτε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά σορβιτόλη και ξυλιτόλη. Αυτά είναι ‘αλκοόλες σακχάρου’, οι οποίες προέρχονται από τα φρούτα.
  • Κρατήστε τα γλυκά κρυμμένα, μακριά από τα παιδιά.
  • Αν η ζάχαρη αναφέρεται στην ετικέτα ενός επεξεργασμένου κρέατος, ενός κονσερβοποιημένου φρούτου ή λαχανικού ή χυμού, μην το αγοράσετε. Αντί για μπισκότα σοκολάτας, βρείτε ένα νέο προϊόν που περιέχει μειωμένη ζάχαρη (πχ digestive μπισκότα πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς ζάχαρη).
  • Διαλέξτε αναψυκτικό που να έχει λίγες θερμίδες ή φρουτοχυμό χωρίς ζάχαρη διαλυμένο σε νερό.Ένα ποτήρι κοινό αναψυκτικό περιέχει περίπου 5 κουταλάκια ζάχαρη!

παράλληλη στήριξη στην αθήνα

Written by 

Αφήστε μια απάντηση