Αρκετοί γονείς όπως και λογοθεραπευτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το εάν η πιπίλα θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας ενός παιδιού. Η πιπίλα μπορεί να θεωρηθεί ως χρήσιμο εργαλείο στις εξής περιπτώσεις:

  • Βοηθάει τους νέους γονείς όταν θέλουν να ηρεμήσουν και να καθησυχάσουν για λίγο το κλάμα του μωρού τους, έτσι ώστε να προετοιμάσουν το φαγητό του, το μπάνιο του ή οποιαδήποτε δουλειά που πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί.
  • Τους κάνει να νιώθουν πιο ήσυχοι και πιο σύγουροι και ασφαλείς όταν την προσφέρουν στο μωρό τους ή όταν απλά την κουβαλούν οπουδήποτε μαζί τους μέσα στο τσαντάκι με τα πράγματα του μωρού
  • Το ίδιο το μωρό απολάμβάνει στιγμές χαλάρωσης έχοντας τη πιπίλα στο στόμα όταν επιθυμεί να νανουριστεί για να κοιμηθεί.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν την πιπίλα για περισσότερα από 3 έτη είναι πιθανόν να παρουσιάσουν διαταραχές στην ομιλία. Η χρήση πιπίλας σε ηλικία των 3 – 5 ετών προκαλεί μεγαλύτερη πιθανότητα εξώθησης της γλώσσας και των δοντιών, με αποτέλεσμα το παιδί να έχει αρθρωτικές δυσκολίες. Συνοπτικά μπορεί να δημιουργηθούν προβήματα άρθρωσης, δυσκολίες στο βάβισμα, στις μιμήσεις λέξεων, προβλήματα στη σύγκλιση των δοντιών ή στη γνάθο, ή ακόμα και να αναπτύξει ανώριμο μηχανισμό κατάποσης και κίνησης της γλώσσας.

Πιο συγκεκριμένα,η χρήση της πιπίλας για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε σύντομα χρονικά διαστήματα επιδρά αρνητικάστους μύες του προσώπου και του στόματος και κατά επέκταση στην άρθρωση. Για μια τέλεια άρθρωση είναι απολύτως απαραίτητες η σωστή λειτουργία και κίνηση των μυών του προσώπου και του στόματος. Όταν χρησιμοποιούμε πιπίλα, ένα συγκεκριμένο σημείο της γλώσσας (η ράχη) κινείται περισσότερο από το υπόλοιπο τμήμα της, με αποτέλεσμα να δυναμώνει η ράχη και να αδρανοποιείται το υπόλοιπο τμήμα της γλώσσας. Έτσι η γλώσσα γίνεται πλαδαρή, περιορίζεται η κίνησή της και συχνά προεξέχει από τα δόντια.

Επιπροσθέτως η χρήση της πιπίλας είναι πιθανό να επηρεάσει τη δομή των δοντιών και του στόματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η λανθασμένη σύγκλειση των δοντιών, η χασμοδοντία. Επιπλέον η γλώσσα συνηθίζει σε μια λανθασμένη τοποθέτηση μέσα στο στόμα και επηρεάζει την αναπνοή του ατόμου. Συγκεκριμένα η γλώσσα βρίσκεται ¨ξαπλωμένη¨ κάτω και ενθαρρύνεται η στοματική αναπνοή, ενώ πρέπει να προτιμάται η ρινική αναπνοή.

Συμπληρωματικά η χρήση της πιπίλας επηρεάζει την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Η συχνή τοποθέτηση της πιπίλας στο στόμα αποτρέπει την ανάπτυξη ήχων και του -βαβίσματος, σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την δημιουργία συλλαβών και λέξεων.

Οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν και στην παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό. Κατά την διάρκεια της χρήσης του μπιμπερού το υγρό κυλάει ασταμάτητα σε αντίθεση με τον θηλασμό ή με τη χρήση ποτηριού, στα οποία το παιδί ασκεί πίεση για να πιει το ανάλογο υγρό με αποτέλεσμα το παιδί να δέχεται παθητικά το υγρό, αποδυναμώνοντας τους μύες του προσώπου και τον συντονισμό τους.
Έτσι, παρεμποδίζεται η κίνηση της γλώσσας και η κάτω γνάθος τοποθετείται λανθασμένα, επηρεάζοντας σε μεταγενέστερο στάδιο την άρθρωση του παιδιού.

Καλό λοιπόν θα ήταν να θυμάστε τα εξής:

  • Περιορίστε την συλλογή σας από πιπίλες. Είναι πιο εύκολο να διακοπεί η σχέση με ΤΗΝ πιπίλα παρά με τις πιπίλες.
  • Σταματήστε την χρήση τουμπιμπερό. Διαλέξτε παρέα ένα ποτήρι που αρέσει στο παιδί.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την πιπίλα ως μέσο ηρεμίας, όταν το παιδί κλαίει.
  • Αποφύγετε να βάζετε το παιδί για ύπνο με την πιπίλα. Αντικαταστήστε την συνήθεια αυτή με ένααρκουδάκι, μιααγαπημένη κουβερτούλαή κάποιο άλλο αντικείμενο.
  • Προετοιμάστε το παιδί για την διακοπή της πιπίλας. Ορίστε μαζί μια ημέρα (π.χ. γενέθλια, γιορτή κ.α.) και προτρέψτε το να βάζει αυτοκόλλητα ή να σβήνει με μαρκαδόρους τις ημέρες έως ότου επιτυχώς θα διακόψει την χρήση της.
  • Διαβάστε παραμύθια με θέμα την διακοπή της πιπίλας. Αρκετά παιδιά ωφελούνται από αυτό.
  • Χρησιμοποιείστε τοπαιχνίδιως μέσοπαραδειγματισμού. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και μιμούνται ρόλους. Παίξτε ρόλους και υποδυθείτε το παιδί που σταδιακά μεγαλώνοντας αποφάσισε να πετάξει μόνο του την πιπίλα γιατί του χαλούσε τα δόντια.

Πιπίλα και Ομιλία

εργοθεραπεία στην αθήνα

Written by 

Αφήστε μια απάντηση