λογοθεραπεία βουλιαγμένη

λογοθεραπεία βουλιαγμένη, λογοθεραπευτές βουλιαγμένη, λογοθεραπευτής, λογοθεραπεία κατοίκον, ειδική αγωγή, ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπεία εοπυυ, προγράμματα λογοθεραπείας, λογοπεδικοί, συνεδρίες λογοθεραπείας, συμβουλευτική, ειδική μελέτη, δημιουργική απασχόληση

Ειδικά προγράμματα και συνεδρίες λογοθεραπείας στο χώρο σας στη Βουλιαγμένη | Τηλ. 212 1011661, Κιν. 6908 753700

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

λογοθεραπεία βουλιαγμένη, λογοθεραπευτής βουλιαγμένη, λογοθεραπευτές, κέντρο λογοθεραπείας

Λογοθεραπεία Βούλα

λογοθεραπευτές βουλιαγμένη, ειδική αγωγή βουλιαγμένη, παιδικοί σύμβουλοι, γλωσσικές διαταραχές, δημιουργική απασχόληση, προγράμματα παρέμβασης, μαθησιακές δυσκολίες, λογοθεραπεία εοπυυ, σχολική ετοιμότητα, δαπ-δεπυ, γλωσσικές διαταραχές, ειδικοί παιδαγωγοί βουλιαγμένη

Τι είναι λογοθεραπεία;

Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των δυσκολιών του λόγου, της φωνής και κατ’ επέκταση της επικοινωνίας σε παιδιά και εφήβους.

Πότε χρειάζεται ένα παιδί λογοθεραπεία;

Προσπαθήστε να συγκρίνετε με παιδιά της ηλικίας του και αναρωτηθείτε:

 • Σας ακούγετε να ΜΗΝ μπορεί να προφέρει σωστά ένα συγκεκριμένο γράμμα ή ήχο;
 • Επαναλαμβάνει συχνά λέξεις ή τραυλίζει;
 • Σας προβληματίζει η ένταση, η χροιά ή η “ποιότητα” της φωνής του;
 • Είναι πάνω από 2,5 ετών και χρησιμοποιεί ελάχιστες λέξεις συνολικά (15 με 20);
 • Μήπως οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τι λέει;
 • Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του εύκολα και καθαρά;
 • Μήπως δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις απλές οδηγίες σας;

Αν απαντήσατε «ναι» έστω και σε μια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε το παιδί σας ενδέχεται να έχει μια διαταραχή λόγου ή ομιλίας και καλό θα ήταν προληπτικά να επικοινωνήσετε με ένα Κέντρο Λογοθεραπείας για περισσότερες πληροφορίες.

λογοθεραπεία βουλιαγμένη, εργοθεραπεία βουλιαγμένη, λογοθεραπευτές

Πότε πρέπει να ανησυχεί ο γονιός;

Οι περισσότεροι γονείς, δυστυχώς, αγχώνονται εύκολα με τις φυσιολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν εύκολο μέτρο σύγκρισης, ώστε να καταλάβουν αν υπερβάλλουν ή όχι.

Μην ανησυχείτε όμως. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

 • Λάβετε υπόψιν ότι τα παιδιά κάνουν “άλματα ανάπτυξης”. Αυτό συμβαίνει και με την ομιλία τους. Έτσι, μπορεί να εκπλαγείτε από την πρόοδο που μπορεί να σημειώσουν στον λόγο τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Συνεπώς, έχετε υπομονή!
 • Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτείτε ότι κάθε παιδί είναι πολύ διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Οι γονείς με 2 ή περισσότερα παιδιά μπορούν εύκολα να το διαβεβαιώσουν.
 • Διαβάστε τα παραπάνω ερωτήματα και προσπαθήστε αντικειμενικά να συγκρίνετε με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας (φίλους, συμμαθητές κτλ.), λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την διαφορετικότητα και τον διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να υπάρχει.
 • Αν δεν έχετε κάποιο μέτρο σύγκρισης, δείτε τα Αναπτυξιακά Στάδια Λόγου και Ομιλίας βάση της ηλικίας του παιδιού σας που αναφέρονται παρακάτω. Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας και αυτά τα δεδομένα πριν απευθυνθείτε σε κάποιο Κέντρο Λογοθεραπείας.
 • Αφού αξιολογήσετε τα παραπάνω, και αν ακόμη το κρίνετε απαραίτητο, απευθυνθείτε σε ένα Κέντρο Λογοθεραπείας ή σε έναν εξειδικευμένο λογοθεραπευτή για περισσότερες πληροφορίες και περαιτέρω αξιολόγηση

λογοθεραπευτές, λογοθεραπεία βουλιαγμένη, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες

Τι είναι η Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση;

Είναι ο ορθός και επιστημονικός τρόπος να απαντηθεί με μεγάλη βεβαιότητα το ερώτημα αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία λόγου και αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας.

Ένας έμπειρος λογοθεραπευτής κατά την διάρκειας της αξιολόγησης θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

 • Θα λάβει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό από τους γονείς αναζητώντας πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού, το κληρονομικό υπόβαθρο, καθώς και ιατρικού τύπου δεδομένα.
 • Βάση του ιστορικού, θα συνθέσει την διαδικασία της αξιολόγησης επιλέγοντας τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία-τεστ, τα οποία θα χορηγήσει στο παιδί. Η διαδικασία της αξιολόγησης με το παιδί διαρκεί συνήθως 45-60 λεπτά.
 • Αν το κρίνει απαραίτητο, θα συζητήσει με την διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου (Παιδοψυχίατρο, Αναπτυξιολόγο, Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό κ.α.) και ίσως παραπέμψει σε κάποια από τις ειδικότητες αυτές για συμπληρωματική εκτίμηση.Είναι σαφώς προτιμότερο να υπάρχει υποστήριξη από έμπειρη Διεπιστημονική ομάδα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι γονείς να απευθύνονται σε ολοκληρωμένα πλαίσια (Κέντρα Ειδικής Αγωγής) για την σωστή αξιολόγηση των παιδιών.
 • Τέλος, θα συντάξει την λογοθεραπευτική έκθεση, στην οποία θα περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία που ακολούθησε, τα αποτελέσματα των δοκιμασιών, τα συμπεράσματα που προέκυψαν, καθώς και την τελική εκτίμηση για το αν αντιμετωπίζει το παιδί κάποια δυσκολία στην ομιλία και αν χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης ή όχι.

Η Αξιολόγηση Λογοθεραπείας είναι μια ευχάριστη διαδικασία για το παιδί, καθώς οι δοκιμασίες πραγματοποιούνται παίζοντας.

Ποιες δυσκολίες λόγου αντιμετωπίζονται;

Η λογοθεραπεία εφαρμόζεται στις παρακάτω ξεχωριστές ενότητες δυσκολίων του λόγου και της ομιλίας παιδιών και ενηλίκων:

 • Αρθρωτικές Δυσκολίες
 • Φωνολογικές Δυσκολίες
 • Μαθησιακές Δυσκολίες
 • Τραυλισμός
 • Διαταραχές Φώνησης
 • ΔΑΦ – Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος
 • Δυσφαγία – Διαταραχές στην Σίτιση και την Κατάποση
 • Λοιπές Ειδικές Δυσκολίες στην Ανάπτυξη του Λόγου και της Ομιλίας

Το Παιδαγωγικό Κέντρο, ως πρότυπο Κέντρο Λογοθεραπείας αναλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αποκατάσταση όλων των παραπάνω δυσκολιών του λόγου και της ομιλίας.

Από ποια ηλικία ξεκινάει η λογοθεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αναπτυξιακά στάδια του λόγου, όπως έχουν καταγραφεί από την εμπειρία και την έρευνα σε ένα μεγάλο δείγμα παιδιών. Τα αναπτυξιακά στάδια αναφέρονται στο πως θα εξελιχθεί ένα τυπικό παιδί που αναπτύσσεται με φυσιολογικό ρυθμό.

Κάθε παιδί όμως έχει έναν μοναδικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν όταν αξιολογούμε το παιδί με βάση τα παρακάτω στάδια ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε στάδιο ανάπτυξης του λόγου είναι σημαντικό για την εξέλιξη του παιδιού και αποτελεί το σκαλοπάτι για το πέρασμα στο επόμενο.

Οι λογοθεραπευτές είναι σε θέση να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα (αναπτυξιακά στάδια, φύλο, κληρονομικότητα, ιατρικό ιστορικό) και να ενημερώσουν κατάλληλα τους γονείς για τα επόμενα βήματα.

Καλό είναι οι γονείς να αξιολογούν με ψυχραιμία τις δεξιότητες των παιδιών τους και να μην διστάζουν να απευθυνθούν σε κάποιο Κέντρο Λογοθεραπείας για περισσότερες πληροφορίες ή και μια πλήρη λογοθεραπευτική αξιολόγηση.

Απαντώντας λοιπόν στο βασικό ερώτημα, η Λογοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει, αναλόγως των δυσκολιών του παιδιού, από πολύ νωρίς (2-2,5 ετών) για Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ή και αργότερα (4,5-5 ετών) για απλές Αρθρωτικές Δυσκολίες.

Αποζημειώνεται η λογοθεραπεία από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΟΠΥΥ);

Αποζημειώνεται από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να διαθέτει το παιδί ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα, εγκεκριμένη από τον φορέα ασφάλισης. Με την εγκεκριμένη ιατρική γνωμάτευση και τα κατάλληλα έγγραφα από το Κέντρο Λογοθεραπείας που επιλέγει ο γονιός, το πρόγραμμα αποκατάστασης καλύπτεται συνήθως ολόκληρο.

Μην αφήνετε μια δυσκολία λόγου να εδραιωθεί!

Η λογοθεραπεία καλό είναι να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό. Έρευνες επανειλημμένα δείχνουν ότι η πρώιμη παρέμβαση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας στα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπεία. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει.

Μια διαταραχή λόγου/ομιλίας μπορεί να φαίνεται «ακίνδυνη» μέχρι την ηλικία των 3-4 χρόνων. Συχνά οι γονείς θεωρούν ότι είναι κάτι που θα περάσει μόνο του με τον καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό όντως ισχύει. Στις περισσότερες όμως το πρόβλημα επιμένει και γίνεται εντονότερο με την είσοδο του παιδιού στο Δημοτικό σχολείο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

λογοθεραπεια βουλιαγμενη, συνεδρίες λογοθεραπείας, λογοπεδικοί, παιδοψυχολόγοι, παιδικοί σύμβουλοι βουλιαγμένη, λογοθεραπευτές, παιδιατρική ψυχοθεραπεία, ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική

λογοθεραπεία
λογοθεραπεία και λογοθεραπευτές βουλιαγμένη

λογοθεραπεία βουλιαγμένη, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή εοπυυ, λογοπεδικός βουλιαγμένη, παιδοψυχολόγος, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, αυτισμός, τραυλισμός, νοητική υστέρηση, στάδια ανάπτυξης, διαταραχές άρθρωσης