Ενδεικτικό διαιτολόγιο για άτομα με ΔΕΠΥ
Τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα φαίνεται πως δυσκολεύονται να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, ενώ συχνά είναι επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές και συναισθηματική υπερφαγία. Οι έρευνες δείχνουν πως η «κακή» διατροφή (επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά, αναψυκτικά κλπ) επιβαρύνουν τα συμπτώματα, ενώ ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής φαίνεται να έχει καλές επιδράσεις, αν και ακόμα τα ερευνητικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Κάποιες επισημάνσεις που αξίζει να αναφερθούν είναι οι εξής:
- Αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D φαίνεται πως το συμπλήρωμα της βοηθάει σημαντικά.
- Καλό είναι στη διατροφή να υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά.
- Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα συμπληρώματα προβιοτικών.
- Κάποια παιδιά ανταποκρίνονται καλά σε διατροφές που περιλαμβάνουν μικρό αριθμό τροφίμων (με προσοχή να μη δημιουργηθούν ελλείψεις).
Οι ολιστικές θεραπείες έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ λειτουργούν. Οι εν λόγω θεραπείες περιλαμβάνουν αγωγή φαρμάκων, ψυχολογική συμβουλευτική, εργοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση. Ωστόσο, πέρα από αυτά μια ισορροπημένη διατροφή εμπλουτισμένη σε βιταμίνες, μέταλλα,φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βρίσκονται κυρίως στα λαχανικά, τα φρούτα και τα ωμά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα μπορεί να βελτιώσειτην προσοχή ατόμων με ΔΕΠΥ. Τα φάρμακα για τη ΔΕΠ-Υ τείνουν να καταστέλλουν την όρεξη, οπότε είναι σημαντικό να προσαρμόζετε τη διατροφή τους κατάλληλα.
Σημαντικό είναι να αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη, τα ζαχαρούχα ποτά, τα χρωστικά τροφίμων, την καφεΐνη, επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά και τεχνητά χρώματα τροφίμων, μερικά από τα οποία συνδέονται άμεσα με τη διαταραχή.Συνιστάται να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα 3 όπως τόνο, σολομό και προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες.
Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα περιλαμβάνουν: σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ιώδιο και ψευδάργυρο, ο οποίος λαμβάνεται από το κρέας, τα όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρο σιταριού, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ο ψευδάργυρος επηρεάζει το μεταβολισμό της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ΔΕΠ-Υ.
Προσπαθήστε να μην τσιμπάτε μεταξύ των γευμάτων.Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ τείνουν να μετακινούνται πολύ κατά τη διάρκεια των γευμάτων, οπότε μπορεί να μην τελειώσουν τα γεύματά τους μόλις καθίσουν στο τραπέζι. Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα εξασφαλίσει καλύτερη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα μειώσει τον κίνδυνο διαταραχών συμπεριφοράς και μάθησης.Συνιστάται πλήρες θρεπτικό πρωινό, όπως σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης με ομελέτα και λαχανικά, smoothie φρούτων με βάση το γιαούρτι και τους σπόρους λιναριού ή πλιγούρι βρώμης με μπανάνα.
Επίσης, λιπαρά οξέα όπως τοδοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και βοηθά στην εστίαση και τη μνήμη.Για να βελτιστοποιήσετε την ανάπτυξη του παιδιού, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά λαμβάνουν τις απαιτούμενες θερμίδες που χρειάζονται, αλλά αυτές οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία.
Μερικές φορές τη νύχτα, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ξαφνικά πεινάνε πολύ και τρώνε μεγαλύτερα γεύματα.Γι΄αυτό τον λόγο μπορείτε να προετοιμάσετε βραστά αυγά, ψητές τηγανίτες ή άλλα τρόφιμα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο, ώστε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά.
Ας κάνουμε μια αναδρομή σε έρευνες για τη χρήση δίαιτας σε άτομα με ΔΕΠ-Υ. Στη δεκαετία του 1970, ο αλλεργιολόγος/παιδίατρος Δρ Φέινγκολντ πρότεινε μια δίαιτα αποκλεισμού τροφών (πλουσίων σε ζάχαρη, πρόσθετα, αρωματικές ύλες και συντηρητικά) σε ασθενείς του με ΔΕΠΥ. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας αποκλεισμού ο Φέινγκολντ παρατήρησε από κάποια άτομα βελτίωση στη συμπεριφορική τους κατάσταση (ποσοστό >30%). Και παρότι στην αρχή το εύρημα αυτό αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό στις ΗΠΑ, μετέπειτα αποτελέσματα και χρήση δίαιτας αποκλεισμού δεν κατάφερε να παρουσιάσει σε μεγάλα ποσοστά πρόοδο της διαταραχής αυτής.
Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με παρακολούθηση από ψυχολόγο/ψυχίατρο και φαρμακευτική αγωγή, χρησιμοποιούνται συμπληρώματα διατροφής όπως σιδήρου, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς διαπιστώθηκε ότι σε άτομα με ΔΕΠΥ τα παραπάνω βρίσκονται σε μικρή ποσότητα. Παρόλαυτα, δεν διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στα συμπτώματάτους μετά από συστηματική λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων (Abdullah, Jowett, Whittaker & Patterson, 2019).
Άλλα μοντέλα διατροφής έχουν να κάνουν με διατροφή αυξημένη σε πρωτεΐνες και διατροφή μικρή σε ποικιλία.Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καθιέρωση των υποκείμενων μηχανισμών των τροφίμων (π.χ. ενοχοποίηση μικροβίων του εντέρου) για την απλοποίηση της προσέγγισης διατροφής μικρής σε ποικιλία σε παιδιά με ΔΕΠΥ (Pelsser, Frankena, Toorman & Pereira, 2017).
Γι΄αυτό το λόγο οι περισσότεροι επιστήμονες προτείνουν διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (βρώμη), με πολλές φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), ξηρούς καρπούς (πλούσιοι σε PUFA και μαγνήσιο) και λιπαρά ψάρια (πλούσια σε PUFA, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο).
υπηρεσίες εργοθεραπείας στην αθήνα κατοίκον